Ungdommene på Grab - ungdomsklubben på Stakkevollan i Tromsø - kom opp med idéen. De ønsket at ungdom i Tromsø skulle gjøre en markering til støtte for folket i Ukraina.

– De kom til oss og vi tok det videre, forteller nestleder i Tromsø Ungdomsråd, Mille Lovise Hult (17).

Hun møter Nordlys sammen med varamedlemmene Kristian Daljord (16) og Maja Sørensen Qvortrup (16) i rådet på Tromsdalen videregående skole i Tromsø.

– Vi kom opp med idéen med å lyse opp Alfheim i fargene til Ukraina. Den vises over «hele» byen, sier Mille.

Tenker på de unge

– Vi tenker mye på hvordan ungdommene der borte har det nå. De flyktningene som nå kommer er jo en stor andel barn og unge. Det er jo helt forferdelig det som skjer. Jeg var selv i hovedstaden Kyiv for snart to år siden på treningsleir. Det er en fantastisk by, forteller Mille.

Hun var der og trente rytmisk gymnastikk og synes det er rart å tenke på de fantastiske menneskene nå står midt i bomberegnet.

– Jeg var der i to uker og opplevde byen og folket som helt nydelige. Det er et sjokk å se de bildene som nå kommer ut derfra. Vi ble møtt med så mye hjertevarme. Alle var oppriktig opptatte av av vi skulle ha det bra mens vi var der.

Mister ungdomstiden

Markeringen på Alfheim er ment for å vise solidaritet og vise at de bryr seg.

– Mange unge mister en del av ungdomstiden nå, sier Kristian.

– De mister det å kunne gå ut og rett og slett være ungdom. Vi som 16-17-åringer kan egentlig ikke gjøre så mye mer enn å vise støtte og solidaritet med dem. Det er en symbolsk støtte, men vi tror det er viktig å gjøre det, sier han.

– Ungdommene i Ukraina har ikke bedt om dette. De er kastet inn i dette og har ingenting de skulle ha sagt. De vil kanskje bli traumatisert for resten av livet på grunn av dette, følger Maja opp med.

Snakke med barna

De tenker også på de russiske studentene i Tromsø som nå kanskje mister studieplassene sine og mener at de også har havnet uforskyldt i denne situasjonen.

– Det er jo ikke russiske studenter som har startet krigen. Det er jo lederen for Russland som står bak dette, sier Kristian.

– Vi har også hørt at russere blir kalt stygge ting og blir utestengt. Barn av russere kommer gråtende hjem fra barnehagen og skolen etter å ha blitt kalt stygge ting selv om de ikke har gjort noe galt. Det har noe med hvordan ting blir sagt og oppfattet hjemme i norske hjem. Jeg mener de voksne må snakke med barna sine og forklare at dette har ingenting med de russiske innbyggerne i Tromsø å gjøre. I hvert fall ikke de russiske barna, sier Maja.

– Vi er hundre prosent imot at de sender hjem de russerne som er i Tromsø.

Mille Lovise supplerer: - Jeg skjønner ikke hva galt de russiske studentene i byen kan gjøre. Tvert imot vil de være en ressurs for byen om de velger å bli her.

Trioen mener at vi må nå må forberede oss på å ta imot de flyktningene som sikkert kommer til oss.

– Vi må gjøre oss klare for å ta imot dem på beste mulige måte, sier Mile Lovise.

– Det vil være unge mennesker, barn og kvinner som kommer. Vi må være klare og være der for dem og ta dem godt imot. De må føle seg velkommen. Nå må vi være varmhjertig!

Vises godt

At akkurat Alfheim ble valgt for denne markeringen er ikke helt tilfeldig. Det er et ikon for byen og veldig mange av innbyggerne kan se det - både fra byen og fastlandet.

– Det er mange tomme lokaler i Tromsø og Alfheim vises godt i bybildet, sier Kristian.

– Vi må heller ikke glemme at det er mange i Russland som ikke støtter denne krigen. Vi må ikke glemme de russiske ungdommene heller. Det er jo Putin og hans menn som står bak dette. Det er viktig å tenke på de russiske ungdommene oppi dette. Vi støtter ikke Putin sine valg, men vi kan ikke glemme russerne som står i konsekvensene av en kaldhjertet mann sine valg.

Litt engstelig

De tre ungdommene tenker også på dette at Norge nå sender våpen til Ukraina og om det kan få noen konsekvenser for oss i Norge.

– Jeg er litt engstelig må jeg innrømme. Vi har ikke sendt våpen ut av landet på mange mange år før nå. Det er litt ubehagelig, sier Maja.

– Så lenge vi medlem av Nato så er ikke jeg så redd, mener Kristian.

Viktigst

Lysene på Alfheim blir stående en stund framover, men de vet ikke hvor lenge. Erling Solvang i kommunen har igjen vært en solid bakmann for dette.

– Jeg tror lysene har stått på Alfheim, så det var vel mest å få de riktige fargene på markeringen. Jeg håper og tror de blir stående så lenge som mulig. Det er ikke noe som er viktigere enn akkurat dette å markere for tiden, sier Mille Lovise.