Nå stenger store deler av Tromsø ned, men her holdes det åpent: - Greit å gå på jobb

ÅPENT: Casa Inferno i Vestregata har åpent til klokka ti om kvelden både på julaften og første juledag. Det er det nesten ingen andre restauranter og uteplasser som har.

ÅPENT: Casa Inferno i Vestregata har åpent til klokka ti om kvelden både på julaften og første juledag. Det er det nesten ingen andre restauranter og uteplasser som har. Foto:

Restauranten Casa Inferno i Vestregata er åpent til langt på kveld hver eneste dag i jula.

DEL

Turistene strømmer til Tromsø for å feire jul. Julaften og første juledag vil de imidlertid møte på veldig mange stengte dører i sentrum av byen. De aller fleste restauranter, butikker og uteplasser holder nemlig stengt på de to viktigste juledagene.

Men det finnes noen unntak. Casa Inferno i Vestregata skiller seg ut. Hver eneste dag, gjennom hele juleuka, er pizzarestauranten åpen til langt ut på kvelden.

– Det var ikke et behov for å holde åpent i jula i Tromsø for tre-fire år siden. Men dette har endret seg de siste årene, forklarer daglig leder Anders Blomkvist.

– Vi snakket med de ansatte på Casa Inferno og de ønsket selv å holde åpent. Det er flere som jobber der som er langt hjemmefra og ikke har mulighet til å være med familien slik de pleier. Da er det også greit å gå på jobb.

– Fint å ha åpent

Han understreker at julejobbingen er høyst frivillig.

– Det er lett å glemme at det ikke er alle som feirer jul akkurat som vi gjør. Samtidig er det mange der ute som faktisk sitter alene på julaften eller første juledag. Da er det fint å kunne ha åpent. Så kan du kanskje si at pizza ikke er typisk julemat, men vi vet at det er mange som spiser pizza også på julaften.

Også på Fiskecompaniet, en annen av Blomkvists restauranter, holder man åpent hver eneste dag i jula. Her er det bare julaften man ikke har kveldsåpent.

Restauranten Egon, som tidligere har holdt åpent hele jula, er i år stengt på julaften og første juledag.

400 gjester

Både hotellbransjen og Visit Tromsø har vært kritisk til at for mange spise- og utesteder har stengt ned i jula. I flere år har bransjen etterlyst at flere tar ansvar. Historier om turister som spiser julemiddag på kiosk skulle unngås.

Men oversikten til Visit Tromsø (se nederst i saken) for jula 2019 er ikke veldig oppløftende for byens tilreisende. I tillegg til Casa Inferno og Fiskecompaniet, er det kun Yonas og Peppes Pizza som har åpent utenom hotellrestaurantene julaften og 1. juledag, ifølge Visit Tromsøs oversikt.

På Scandic Ishavshotell er det 400 gjester på julaften.

– Det er folk fra hele verden her, sier hotellsjef Poul-Henrik Remmer.

– Vi har normal drift her i dag og i morgen. Det er ganske fullt her faktisk.

VAR KONGELIG KOKK: Danske Poul-Henrik Remmer er mest kjent som hotelldirektør i Tromsø. Men visste du at han har vært kjøkkensjef for det danske kongehuset, overlevd en mc-ulykke og opplevd fire jordskjelv?

VAR KONGELIG KOKK: Danske Poul-Henrik Remmer er mest kjent som hotelldirektør i Tromsø. Men visste du at han har vært kjøkkensjef for det danske kongehuset, overlevd en mc-ulykke og opplevd fire jordskjelv? Foto:

Gjestene blir

På julaften har hotellsjefen ti ansatte på jobb i hotellets restaurant, i tillegg til resepsjonister og annet personale. Også andre, større hotell som The Edge og Radisson har åpne restauranter.

– Mange av dem som bor her benytter seg av restauranttilbudet her på hotellet. I tillegg til egne gjester har vi også en del drop-in, sier Remmer.

– Det som er positivt er at gjestene gjerne bor her i fire-fem dager i jula. Det er ikke så mange avreiser og det gjør at vi kan ha litt lavere bemanning på renhold.

Se hele oversikten over åpningstider i jula i Tromsø her. (Restauranten Nitty Gritty er ikke på Visit Tromsøs liste, men holder normale åpningstider fra fredag).

Foto:

Artikkeltags