I sommer, 12 år etter at Lill-Jorid Andreassen åpnet dørene til treningssenteret Exolo i Tromsø sentrum, slapp hun nyheten om at hun hadde solgt senteret til Feel24-kjeden. Hun skulle ta det litt roligere, var meldingen hun delte på sosiale medier.

Vel. Det var ikke så lenge. Nå har hun planen klar for veien videre. Lill-Jorid Andreassen skal etablere seg for fullt som kursleder for Roede. Men hun går ikke inn i en helt ny hverdag.

– Jeg har hatt Roede-kurs ved siden av jobben i Exolo i noen år, men nå vil jeg gå all in. Det blir litt mer kosthold enn trening framover, sier Andreassen, som har skaffet seg leide lokaler i Eurospar-bygget på Stakkevollvegen. Der vil hun tilby kurs i grupper og en til en-oppfølging.

To av tre opplever overvekt

I 2018 solgte Grete Roede med familie hele familiebedriften til Aller. I dag er det den profilerte treningseksperten Henning Holm som er administrerende direktør i Roede-kjeden.

– Jeg har samarbeidet med Henning Holm tidligere og gleder meg veldig til å hjelpe folk med kunnskap om kosthold og trening. Vi vet at overvekt er et alvorlig folkehelseproblem. Hele to av tre nordmenn opplever overvekt. Det er flere som har overvekt og fedme enn som er normalvektige, forteller hun.

Hun mener hun har mye å bidra med.

– Jeg har mye kunnskap og vet man ikke trenger strenge regimer med dietter og ja- og nei-mat for å lykkes, sier hun.

– Nå er det jo mange som flokker seg rundt dietten der du skal faste 16 timer og spise innenfor et vindu på 8 timer. Er det innafor?

– Ære være dem som klarer å leve slik. Det handler jo om at man må være i et kaloriunderskudd for å gå ned i vekt. Men så mange timer med faste vanskeliggjør jo en del andre sosiale ting som mange ønsker å være med på, sier hun.

Hun synes det er veldig givende å se hva vektnedgang kan gjøre for folk.

Ser endringer

– Jeg har sett vanvittig endring i folks liv. Mange sliter med ankler, rygg og opplever det vanskelig å være i aktivitet med barn eller barnebarn. Og så sliter mange med selvbildet om man bor i en kropp som er for tung. Da kan livet være ganske tøft. Å få være med å hjelpe folk til å gå ned i vekt er fantastisk, sier hun, og legger til:

– Men det er like viktig med et ettervern. Man må ha en plan for hvordan man skal leve etter man har gått ned i vekt. Det må være slik at man klarer å leve med endringene i hverdagen, sier Andreassen.

Hun ser økningen i matvareprisen kan gjøre det enda vanskeligere for flere å ta kloke matvalg i dagligvarebutikken.

– Ofte er det usunne matvarer og ultraprosessert mat som er på kampanjer og salg. Det gjør det enda mer utfordrende å ta sunne valg, sier Andreassen.