Det populære utestedet Solid har fått seg en smekk av skjenkekontrollen i Tromsø.

Årsaken er at utestedet serverte alkohol til gjester noen minutter etter regjeringens innførte skjenkegrense klokken 23.00 om kvelden.

Skjenkekontrollen fant sted om kvelden fredag 14. januar, altså den første kvelden norske utesteder fikk lov å servere alkohol etter én måned med nasjonal skjenkestopp.

I rapporten fra kontrollørene er det avdekket følgende regelbrudd:

«Klokken 23.05 ble det servert åtte alkoholholdige drinker fra baren og levert til gjester. Drinkene besto av tre stykk espresso martini, tre shotter og to andre drinker, hvorav den ene var rosa og den andre klar».

Risikerer inndragelse

Gjeldende paragraf i covid-19-forskriften sier at Serveringssteder som har skjenkebevilling skal: «ikke skal utøve skjenkebevilling … etter 23.00…» (Covid-19- forskriften, § 14).

Kommunen ber nå Solid om å gi en redegjørelse for regelbruddet, før de deretter feller sin dom. Utestedet risikerer å få fire prikker for forsømmelsen.

Dersom bevillingshaver i løpet av en periode på to år er tildelt til sammen 12 prikker, skal kommunestyret inndra bevillingen for et tidsrom på én uke.

Carite Fønnebø, daglig leder på Solid, innrømmer at utestedet har gjort en feil.

- Men det er jo spenstig å komme på skjenkekontroll første kvelden etter det var lov å ha åpent, og første dag med nye skjenketider. De traff i alle fall godt i vårt tilfelle, kommenterer Fønnebø.

Distrahert etter diskusjon med gjest

Hun forklarer situasjonen som forårsaket bommerten.

- Da denne situasjonen oppsto, sto vi å diskuterte med en gjest som mente vi hadde stanset skjenkingen for tidlig. I og med at vår servitør måtte bruke tid og energi på dette, og ble litt distrahert, så ble hun forsinket med å levere ut en bestilling. Og det skal jo selvsagt ikke skje, men det skjedde denne gangen, sier Fønnebø.

Varene må for øvrig under dagens koronaregler leveres ut til gjestenes bord - noe som tar lengre tid enn å servere over bardisken, slik de fleste utesteder gjør under normale omstendigheter.

Det eneste lovlige alternativet i denne situasjonen ville vært å ikke levere ut drikkevarene, eller ta dem tilbake, fordi klokken var blitt over 23.00, og tilbakeføre eventuelle betalinger til gjestene som hadde bestilt dem.

- Det er jo ikke akkurat god service, spesielt når ting er som de er, men sånn er reglene, erkjenner hun.

Flere diskusjoner om reglene

Fønnebø sier at de må bruke en del energi på å forklare enkelte gjester hvordan skjenkestans fungerer, og at det kan bli gjenstand for diskusjon.

- Det er altså ikke lov å servere alkohol etter klokka 23. Det innebærer at vi må slutte å skjenke, bokstavelig talt, idet klokka slår 23.00. Man kan derfor ikke stille seg i kø rett før 23.00, for da rekker vi ikke ta i mot bestilling og betaling og levere ut i tide til skjenkestoppen inntrer.

Fønnebø understreker at hun generelt sett er en sterk tilhenger av at kommunen utfører skjenkekontroll.

- Men jeg skulle jo selvsagt ønske at det ble utøvet et snev av skjønn. Fire prikker kan ha stor betydning for et utested, så det er jo en ganske heftig straff for en mindre forseelse. Men generelt sett er det viktig at det utøves skjenkekontroll. Hvis ikke, kunne det raskt ha sklidd ut, sier hun.